О позоришту

Шабачко позориште је градска институција кулутуре, која наставља богату традицију позоришног живота у Шапцу, где је прва представа одиграна 1840. године. Редитељ ове представе био је гимназијски професор Дамњан Маринковић, а у представи су играли његови ученици.

Годишње, Шабачко позориште премијерно прикаже од пет до осам нових продукција и одигра око двеста представа, на свом репертоару, као и на гостовањима. Исто тако, Шабачко позориште на својој сцени угошћава различите представе и позоришта, трудећи се да својој публици пружи најбољи увид у савремену, позоришну продукцију. Позориште игра вечерње представе, као и представе за децу и младе, из чега се јасно види циљ и мисија ове установе. То је ширење и унапређивање позоришне културе у Шапцу и осталим градовима Србије, у којим редовно гостујемо.

Шабачко позориште се налази у строгом центру Шапца, у згради Занатског дома, која је саграђена 1933. године и која је заштићена као непокретно јавно добро и споменик културе. У овој згради се, поред Велике сцене „Љубиша Јовановић” налази и галерија „Владислав Лалицки”, названа по чувеном шабачком сликару и аутору логоа ове установе.

Од 1906. године, Шабачко позориште има стални, професионални ансамбл и радионице за израду декора и костима. Прекидало је свој рад током ратова, да би било поново основано одмах по завршетку Другог светског рата.

Уметници који су значајно утицали на рад Шабачког позоришта су: Јуриј Ракитин, Теја Тадић, Александар Огњановић, Мира Ступица, Анка Мајценовић, Бранислав Дрда Ђорђевић, Блаженка Каталинић, Божа Матић, Михајло Николић Зеленко, Александар Радовановић, Рејхан Демирџић, Борис Ковач, Ружица Тодић, Добрила и Милутин Џимић, Ђорђе Вукотић, Сима Крстовић, Ђорђе Јелисић, Бранко Миленковић, Томанија Ђуричко, Радоје Гојкић, Цане Фирауновић, Јелица Војиновић и многи други. Из млађе генерације уметника који су овде стварали своје представе, посебно се издвајају Никита Миливојевић и Кокан Младеновић, као аутори најуспешнијих и најдуговечнијих представа на репертоару Шабачког позоришта.

Сваке године, у априлу, Шабачко позориште организује фестивал Позоришно пролеће који представља најуспешније, нове продукције институционалих позоришта Србије.